Guvernul italian, condus de Mario Draghi, a decis – joi – să introducă, începând cu data de 6 august 2021, un permis de sănătate obligatoriu pentru acces în locuri cu spaţii închise.
Fără certificatul verde (green pass), aproape toate locurile de divertisment devin inaccesibile, fiind folosit pentru sala de sport sau piscină, pentru cinema sau teatru, pentru cumpărături în centre comerciale, conferințe și târguri în interior și discoteci. De asemenea, va fi folosit pentru evenimente majore, din sport sau showbiz (concertele).
În ce privește restaurantele de interior, dezbaterea este încă deschisă, dar și aici autoritățile iau în calcul ca certificatul verde să devină obligatoriu.
Clienții care intră fără permis riscă o amendă de 400 de euro, în timp ce proprietarii restaurantelor, dacă nu cer green pass-ul la intrare, riscă închiderea activității timp de 5 zile.
Permisul de sănătate, denumit „permisul verde” în peninsulă, poate fi eliberat de la prima doză de vaccin, dar şi persoanelor vindecate de Covid şi celor care au un test negativ în ultimele 48 de ore.
„Este un instrument care le permite italienilor să-şi continue activităţile cu garanţia de a nu se regăsi printre persoanele contagioase”, a explicat premierul, în cadrul unei conferinţe de presă la Palazzo Chigi, (sediul guvernului din Roma), la încheierea consiliului de miniştri care a aprobat această măsură.
De altfel, adoptarea permisului de sănătate a făcut obiectul unor tensiuni în cadrul majorităţii guvernamentale, liderul Ligii (extrema dreaptă) Matteo Salvini avertizând în special împotriva unor „opţiuni draconice, improvizate şi nemăsurate care îi privează pe majoritatea italienilor de dreptul la muncă şi la libertatea de mişcare”.
„Varianta Delta este ameninţătoare, deoarece se răspândeşte mai repede decât celelalte variante. Îi invit pe toţi italienii să se vaccineze şi să o facă imediat”, a avertizat premierul Mario Draghi, salutând faptul că ”mai mult de jumătate dintre italieni au finalizat programul de vaccinare”.
În schimb, pentru a nu-i discrimina pe tinerii care ar fi vrut să se vaccineze, dar nu au putut din lipsa serurilor, statul le-ar putea oferi teste COVID gratuite, informează Antena 3.
Italia înregistrează în fiecare zi câteva mii de noi cazuri şi puţine decese, dar tendinţa de bază este în creştere. Joi, de exemplu, în această țară au fost înregistrate 5.057 de cazuri, în timp ce nu s-a depăşit pragul de 5.000 de noi cazuri în 24 de ore de la 21 mai.